Translate this Blogger

Dwaalhaas 2014 Weblog ( Feed ) "elke dag wat nieuws"

Sunday, November 4, 2012

Dwaalhaas vs Roy Lichtenstein

alhoewel dit schilderij niet echt bedoeld was als parodie op het werk van Roy Lichtenstein doet de afbeelding op deze "daily Dwaalhaas"daar wel aan denken, maar dat vind ik zelf ook het fijne van mijn Dwaalhaas Facebook pagina, ik kan daar schilderijen voor maken met technieken die ik normaal niet zou gebruiken....



Roy Lichtenstein (New York27 oktober 1923 – New York29 september 1997) was een Pop-art-kunstenaar. Roy Lichtensteins werken zijn vooral bekend vanwege de cartooneske afbeeldingen met felle, primaire kleuren omlijnd door vette zwarte lijnen.
Hij beeldde dingen uit de consumptiemaatschappij af, gewoon zoals ze waren. Hij was niet tegen deze maatschappij, maar hij geloofde dat deze levenswijze (of de dingen die symbool stonden voor deze maatschappij) zichzelf wel belachelijk zou maken als hij ze zo nauwkeurig mogelijk afbeeldde.

Biografie

Lichtenstein werd geboren in New York City. Na zijn schoolopleiding volgde hij zomercursussen schilderen aan de befaamde Art Students League of New York, gevolgd door een studie aan de Ohio State University. Na vanaf 1943 tot 1946 dienst te hebben gedaan in het leger, ging hij terug naar Ohio om daar zijn mastersgraad te behalen en les te geven.
In 1951 kwam Lichtenstein terug in New York en gaf daar zijn eerste one-manshow. Hij bleef ook lesgeven, in het begin aan het New York State College of Education en later aan het Douglass College, een onderdeel van de Rutgers University in New Jersey.
Gedurende de jaren vijftig heeft Lichtenstein basistechnieken van het abstract-expressionisme gebruikt. Hij gebruikte voor zijn creaties thema’s als cowboys, indianen en papiergeld. In 1961 begon hij strips en stripfiguren te gebruiken, waarmee hij beroemd is geworden. Flatten ... sandfleas is het eerste belangrijke voorbeeld van deze nieuwe stijl. Het schilderij Whaam! uit 1963 is hiervan het bekendste voorbeeld.
Lichtenstein gebruikte vaak rood, geel en blauw als kleurenschema, vaak met dikke zwarte lijnen. Soms gebruikte hij ook groen. Hij gebruikte een speciaal soort stip, ook wel te herkennen als rasterdots die je in krantenfoto's en stripboeken kunt terugvinden, waardoor zijn schilderijen de typische striplook kregen.
Vanaf 1962 ging hij meer naar werken van PicassoMondriaan en Monet kijken voor inspiratie voor zijn werk. Halverwege de jaren zestig ging hij zonsondergangen en landschappen schilderen in de zo bekende stijl.
Zijn meeste werk bleef geïnspireerd op advertenties en op striptekeningen, die hij zelf beschreef als "zo kunstmatig mogelijk". De striptekeningen vergrootte hij zeer sterk uit, zodat zelfs de in een strip gedrukte egale kleuren als stippen op het schilderij verschenen.
In 1997 overleed Lichtenstein in Manhattan, New York City aan een longontsteking. Zijn laatste vervolledigde project was het logo van Dreamworks Records.
bron wikipedia


No comments:

Post a Comment

Search in This Blog