Translate this Blogger

Dwaalhaas 2014 Weblog ( Feed ) "elke dag wat nieuws"

Wednesday, November 14, 2012

Sinterklaas racistisch feest ?

ik had gehoopt dat dit schilderij op 5 december DE dag van Sinterklaas op Facebook/dwaalhaas pagina zou verschijnen, "maar helaas" het is er nu al, op zich ook niet verkeerd omdat het aanstaande zaterdag de dacg van de intocht is...


Sinterklaas of Sint-Nicolaas is de hoofdfiguur van het gelijknamige jaarlijkse volksfeest (oorspronkelijk een kinderfeest) dat op 5 december en 6 december in NederlandBelgië en in enkele (voormalige) Nederlandse koloniën wordt gevierd.
Deze moderne vorm van het sinterklaasfeest komt waarschijnlijk voort uit het prentenboekjeSint Nicolaas en zijn knecht (1850) van de onderwijzer Jan Schenkman (1806 - 1863), maar het kinderfeest heeft een veel oudere oorsprong. wikipedia
Zwarte Piet is de hulp van Sinterklaas. Hij is vooral te herkennen aan het feit dat hij zwart ofbruin geschminkt is en aan een soort pagepakje uit de zestiende of zeventiende eeuw. Verder heeft Zwarte Piet een kapsel van zwarte krullen. Volgens de overgeleverde traditie komt Zwarte Piet tijdens het Sinterklaasfeest in december de cadeautjes brengen. Hij klimt door de schoorstenen van de huizen wanneer de mensen slapen.
In de aanloop naar het feest wordt Piet herhaaldelijk gesignaleerd. Zwarte Piet is een kindervriend, dit en het verspreiden van snoepgoed is een van de belangrijke taken. Het strooien van pepernoten en ander strooigoed is zijn specialiteit. Verder treedt Zwarte Piet op als hulp van Sinterklaas om bijvoorbeeld zijn boek of staf vast te houden. Sommige Pieten kunnen ook heel goed jongleren, op handen lopen of op een eenwieler fietsen. Tijdens pakjesavond bonst Zwarte Piet hard op de deur en laat zakken met cadeautjes achter.
Zwarte Piet droeg eerder een roe en een zak met snoepgoed. Sommige kinderen zijn bang voor Zwarte Piet. Dit kan aan zijn uiterlijk liggen, of aan dreigingen van ouders dat Zwarte Piet stoute kinderen in de zak mee zal nemen naar Spanje. Heden ten dage heeft Piet geen roe meer bij zich en is hij een kindervriend; mede door de televisieseries is Zwarte Piet geen boeman meer.  wikipedia

De intocht van Sinterklaas is sinds 1952 een jaarlijks televisieprogramma, waarin live verslag wordt gedaan van de intocht van Sinterklaas in Nederland. Het programma wordt jaarlijks midden november uitgezonden op een zaterdagmiddag. De intocht van1960 in Rotterdam was op een woensdagmiddag.
De allereerste intocht van Sinterklaas vond plaats in 1888 in Venray. In Amsterdamwordt al sinds 1934 een jaarlijkse intocht van Sinterklaas gehouden. Behalve in 1944 werd sindsdien ieder jaar een intocht gehouden

Blijf dagelijks op de hoogte, en kijk zaterdag mee naar de live intocht via Het sinterklaas Journaal 
( ook voor spelletjes, liedjes, knutselen en veel meer andere leuke dingen ) 
 Zwarte Piet en racisme

Ieder jaar, wanneer de eerste pepernoten in de supermarkten liggen, druppelen de vragen bij Art.1 binnen over Zwarte Piet. Is het Sinterklaasfeest een racistisch feest? Moet Zwarte Piet worden afgeschaft? Vinden jullie mensen die klagen over Zwarte Piet ook geen ‘Zeur Pieten’? Hierbij geeft Art.1 haar standpunt over Zwarte Piet. Art.1 vindt dat zijn verschijning moet worden aangepast, zodat het Sinterklaasfeest nóg leuker wordt voor iederéén.


Of het Sinterklaasfeest een racistisch feest is ? Nee. Maar wel bevat het racistische elementen. Met name de figuur van Zwarte Piet.

Hoogstwaarschijnlijk gaat achter de herkomst van Zwarte Piet geen racistisch gedachtegoed schuil, hoewel daar verschillende theorieën over bestaan. Feit is wel dat de knecht van Sint in de 19e eeuw de uiterlijke kenmerken kreeg van het stereotype, karikaturale beeld van Afrikanen: zwarte huid, kroeshaar, ringoorbellen, rode dikke lippen. Een beeld uit de koloniale tijd van toen dat een uiting was van de opvatting dat het ‘blanke ras’ superieur is aan het ‘zwarte ras’. Deze uiterlijke verschijning van Zwarte Piet is sindsdien nagenoeg onveranderd gebleven.   

Daarnaast roept de rolverdeling tussen de blanke baas (Sint) en zijn zwarte onderdanen (de Pieten) onvermijdelijk associaties op aan het slavernijverleden. In de loop van de 20e eeuw kwam daar nog bij dat de zich vaak dom gedragende Pieten met een Surinaams accent begonnen te spreken. Dit stimuleert een negatieve beeldvorming over bepaalde bevolkingsgroepen. 

Deze racistische elementen leiden ertoe dat veel Nederlanders van Surinaamse en Antilliaanse afkomst, maar ook anderen die zich hiervan bewust zijn, zich onprettig voelen bij de viering van Sinterklaas. Wat voor velen een jaarlijks hoogtepunt is, is voor anderen juist een jaarlijks dieptepunt. Ook buiten Nederland, in Amerika bijvoorbeeld, reageren mensen met verbazing en afschuw op het feit dat één van de belangrijkste tradities in Nederland draait om een blanke man en zijn zwarte knechten. BRON / MEER LEZEN ?

Sinterkaas Humor bij Jiskefet




MIJN KINDERFOTO'S MET SINTERKLAAS












No comments:

Post a Comment

Search in This Blog